četvrtak, 15. ožujka 2018.

How to make eyes for crochet dolls - kako napraviti oči za heklane lutke


Dosta posjećujem brojne Facebook grupe vezane uz izradu amigurumija, te primjećujem da je mnogima veliki problem kako napraviti oči za heklanu lutku. Ako i vi imate sličan problem, evo nekoliko ideja kako to riješiti.
Najjednostavnije je kupiti plastične safety eyes i postaviti ih na lutkino lice. No, nekima to baš i nije jednostavno, jer nemaju mogućnosti kupiti ih, ili ne žele plastične oči na svojoj novoj handmade lutkici. Oči možete napraviti na bezbroj načina - kukičanjem, vezenjem ili umjesto safety eyes upotrijebiti plastične dugmiće. Radite li lutke za manju djecu preporuka je heklati ili izvesti oči, jer dugmići su opasni ako ih dijete slučajno proguta.
Evo nekoliko primjera iz mog iskustva. Napravila sam puno lutkica, ali baš nikad nisam koristila safety eyes. Jednom sam upotrijebila plastične oči koje se zalijepe, jer mi se nije dalo eksperimentirati, ali napominjem kako su takve oči još opasnije za djecu do 3 godine, ako ljepilo slučajno popusti. Ovu lutku sa zalijepljenim očima radila sam za sudjelovanje u natječaju stranice

http://www.amigurumipatterns.net/


Riječ je o vještici Crazy witch Violet. Još jedna sličica njenih strašnih očiju iz blizine.



Prva lutka koju sam napravila prije nekoliko godina, a zove se Blondie, ima plave oči - kombinaciju heklanja i plastičnog dugmića. Bijelom bojom napravi se krug, na koji se potom crnim koncem zašije svijetlo plavo dugme. Promjer dugmića i heklanog kruga ovise o veličini lutke. U konkretnom slučaju, lutka je visine oko 30 cm. Za bjeloočnicu potrebno je u magičnu petlju heklati 6 niskih stupića, a u idućem redu u svaku očicu heklati 2 niska stupića, da ih ukupno dobijemo 12. U sredinu kruga zašije se dugme promjera 1 cm i sve zajedno zašije se na lutkino lice.



Na sličan način napravila sam oči i ovoj lutki u mornarskom stilu. Upute kako izraditi cijelu lutku + dvije odjevne kombinacije može se naći u mom Etsy shopu:

 https://www.etsy.com/listing/191655399/crochet-pattern-amigurumi-crochet-doll?ref=shop_home_active_27




Oči na ovoj lutki napravljene su istom tehnikom, samo što sam ovdje koristila crne dugmiće.




Sljedeći način za napraviti oči je heklanje. Crnim koncem napraviti magičnu petlju, u koju heklamo 6 niskih stupića. Drugi red promijenimo boju konca primjerice u plavo, te heklamo 2 niska stupića u svaku očicu. Na kraju reda trebamo imati 12 očica. Treći red heklamo bijelim koncem, tako da u prvu očicu radimo 1 niski stupić, a u iduću 2 niska stupića, te tako ponavljamo do kraja kruga. U sredinu oka bijelim koncem napravimo malo crtu, kao sjaj u oku. Oko zašijemo na lutkino lice, te izvezemo trepavice. 






Ovako to izgleda na dovršenoj lutki:


Lutka sa heklanim očima zove se Pearl, a pattern koji obuhvaća dva outfita također je dostupan u mom Etsy shopu:

https://www.etsy.com/listing/522563039/doll-with-2-outfits-crochet-pattern?ref=shop_home_feat_3

Nisam stručnjak za vezenje, naprotiv, daleko sam od toga, ali se na relativno lak način i tako mogu napraviti oči na lutkama. Na Pinterestu ima dosta foto tutoriala kako izvesti oči, no ja na ovom blogu objavljujem samo svoje fotografije, pa ću vam ukratko prikazati ovu tehniku. Prvi korak je crnom vunom ili pamučnim koncem napraviti dvije točke na mjestima gdje bi trebale biti oči.



Smeđim koncem ili bojom po želji vezemo crtice oko crne točke i onda iglom kružno prelazimo oko tih crtica. Iglu provlačimo ispod crte, tako da se konac omota oko nje. Isti postupak ponovimo još jednom s bijelim koncem, pa bi na kraju trebali dobiti nešto slično ovome.


Zasad toliko, želim vam uspješno heklanje :-)

Nema komentara:

Objavi komentar

Istaknuti post

Božićna aplikacija - Christmas car applique

  Najviše inspiracije dobijem u predbožićno vrijeme, zato što volim izrađivati razne ukrase za jelku. O tome sam već pisala ranijih godina, ...